Wanneer is Black Friday 2023?
Inhoudsopgave

Wat is Black Friday?

Black Friday is een van de mooiste dagen van het jaar. Zelf zul je er vast en zeker al heel wat over gehoord hebben, maar misschien is het nog niet helemaal duidelijk wat nu de bedoeling is. Want wat is Black Friday eigenlijk? Een hele goede vraag, die wij in dit artikel voor je gaat beantwoorden.

Wat is Black Friday: Black Friday is een dag waarop winkels wereldwijd een hoop korting bieden aan consumenten als jij. Als je goed oplet, zul je dit jaar op 24 november een hoop reclames zien waarin het begrip ‘Black Friday’ gebruikt wordt. De dag, Black Friday, is oorspronkelijk een Amerikaans concept. Dit concept is begon daar in de negentiende eeuw. Na heel wat jaren werd Black Friday ook Europese landen populair. Steeds meer winkels begonnen mee te doen aan de kortingsdag en steeds meer consumenten begonnen er ook naar te vragen. Voor consumenten is Black Friday een van de dagen in het jaar waarop ze te gekke deals kunnen scoren. Voor winkels is Black Friday een van de dagen in het jaar waarop ze meer omzet kunnen draaien door shoppers aan te trekken met buitengewoon lage kortingen.

Wat is de betekenis van Black Friday?

Je weet nu precies wat Black Friday is, maar waarom heet Black Friday ‘Black Friday?. Wat hebben de kleur zwart en de dag vrijdag precies te maken met korting? Als je er op deze manier over nadenkt, lijkt de benaming alles behalve logisch. Toch zit hier een interessant verhaal achter.

Officieel weet niemand exact te vertellen waarom de kortingsdag ‘Black Friday’ heet. Elk jaar gaan er een aantal verhalen rond, maar niemand weet precies welk van de verhalen nu echt klopt. Zo denken sommigen dat de naam Black Friday afkomstig is uit Europa. De kortingsdag valt namelijk altijd op de dag na Thanksgiving. Dit was al het geval, voordat de kortingsdag de naam ‘Black Friday’ kreeg. Ook vroeger, ongeveer in de de negentiende eeuw, was de dag na Thanksgiving altijd een van de drukste dagen voor winkeliers. Iedereen ging erop uit om de beste deals te scoren. Men zegt dat dit is waar de naam ‘Black Friday’ vandaan komt. Deze drukte die men elk jaar ervaarde, vergeleek men met de drukte die in Europa werd ervaart tijdens de vakantie dagen. Deze drukke vakantiedag werd ‘Zwarte zaterdag’ genoemd. De naam van Black Friday (zwarte vrijdag) zou volgens sommigen hier vandaag komen.

Anderen zeggen juist dat de naam ‘Black Friday afkomstig is van het feit dat deze kortingsdag veel winkels uit de rode cijfers heeft geholpen, waardoor winkels ‘in het zwart’ raakte. Verschillende theorieën dus die antwoord geven op de vraag ‘Waarom heet Black Friday ‘Black Friday’?’ Waar denk jij dat de naam ‘Black Friday’ vandaan komt?

Waarom bestaat Black Friday?

Black Friday bestaat al meer dan een eeuw en heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten. De term Black Friday werd voor het eerst gebruikt in de jaren 1960 om de verkeersopstoppingen en chaos te beschrijven die ontstonden in Philadelphia op de dag na Thanksgiving. Veel mensen hadden vrij op deze dag en gingen winkelen, wat leidde tot enorme drukte in de stad en verkeersopstoppingen. De politie in Philadelphia noemde deze dag Black Friday vanwege de chaos die het veroorzaakte. Later werd de term Black Friday in de jaren 1980 gebruikt door retailers om het punt te markeren waarop ze begonnen met het maken van winst voor het jaar, omdat ze tijdens de vakantieperiode meer verkochten. Sindsdien is Black Friday een belangrijke dag voor retailers geworden, omdat het de start is van het vakantieseizoen en een kans biedt om klanten naar de winkels te trekken met geweldige aanbiedingen.

Wat komt er na Black Friday?

Na Black Friday begint de vakantieperiode echt, en dat betekent dat er nog veel meer aanbiedingen en kortingen zullen zijn. Cyber Monday is de maandag na Black Friday en is de online tegenhanger van Black Friday. Op Cyber Monday bieden retailers vaak kortingen aan op hun online producten. Cyber Monday is een geweldige kans om deals te vinden op elektronica, kleding en andere producten die online worden verkocht. Een andere belangrijke dag na Black Friday is Green Monday, die meestal de tweede maandag van december valt. Green Monday is vergelijkbaar met Cyber Monday, maar richt zich meer op kleding en accessoires. Het is een geweldige kans om deals te vinden op winterkleding en kerstcadeaus.

Wat is Cyber Monday?

Zoals we al eerder vermeldden, is Cyber Monday de online tegenhanger van Black Friday. Op Cyber Monday bieden retailers kortingen aan op hun online producten, waardoor het een geweldige kans is om deals te vinden op elektronica, kleding en andere producten die online worden verkocht. Cyber Monday is ontstaan in de Verenigde Staten en is nu een wereldwijd fenomeen. Het is een belangrijke dag voor online winkels, omdat het hen de kans biedt om hun verkopen te stimuleren tijdens de belangrijkste winkel periode van het jaar.

Hoeveel korting krijg je op Black Friday?

De kortingen die worden aangeboden op Black Friday variëren van retailer tot retailer en van product tot product. Sommige retailers bieden kortingen tot wel 70%, terwijl andere kortingen van slechts 10% aanbieden. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle deals even goed zijn, en dat sommige retailers de prijzen van hun producten verhogen voordat ze ze afprijzen op Black Friday. Het is een goed idee om de prijzen van producten te vergelijken voordat je ze koopt, om er zeker van te zijn dat je de beste deal krijgt. Je kunt ook gebruik maken van kortingscodes en cashback-aanbiedingen om nog meer te besparen op je aankopen.

Wanneer beginnen Black Friday-deals?

Black Friday-deals beginnen meestal op de vrijdag na Thanksgiving, die in de Verenigde Staten op de vierde donderdag van november valt. In Nederland beginnen de Black Friday-deals vaak al op donderdagavond en lopen ze door tot en met het weekend. Veel retailers bieden ook voorafgaand aan Black Friday aanbiedingen aan, zodat klanten meer tijd hebben om te shoppen en de beste deals te vinden.

Black Friday, de mooiste dag van het jaar!

Black Friday is een belangrijk evenement voor retailers en consumenten over de hele wereld. Het is een dag waarop retailers enorme kortingen aanbieden op verschillende producten, van elektronica tot kleding en meubels. Na Black Friday komen er nog meer kortingen en aanbiedingen, zoals Cyber Monday en Green Monday. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de beste deals en kortingen, zodat je kunt profiteren van de beste aanbiedingen tijdens de belangrijkste winkel periode van het jaar.

Lees ook onze andere artikelen

Airfryer Black Friday deals, zo vind je ze!

De beste iPad Black Friday 2023 deals

In 2023 beste iPhone 14 Black Friday deals vinden doe je zo!

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.